În fotografie, de la dreapta la stânga: Maia Levantini, Ovidiu Șimonca, Raluca Nagy (pe ecran) - Muzeul Național al Literaturii Române, 15 iunie 2023


Interviu cu Raluca Nagy, prilejuit de evenimentul dedicat scriitoarei Maia Levantini, din data de 15 iunie 2023. (Vezi și aici: https://www.youtube.com/watch?v=Ok3gXQDgyiQ&t=2s)

În cadrul manifestării, organizate de Muzeul Național al Literaturii Române, au rulat secvențe extrase din înregistrarea de mai jos.

Am stat de vorbă cu Raluca Nagy despre literatură și despre granițele interioare și exterioare ale scriitorului aflat între culturi și limbi diferite.

Câteva date despre aceste două scriitoare, pe care le leagă formarea științifică, plecarea din țară și scrisul în limba română:

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropoloagă și lector asociat la Hokkaido University în Japonia. A debutat cu „Un cal într-o mare de lebede” (Editura Nemira, 2018), iar în 2021 a publicat „Teo de la 16 la 18” (Editura Nemira), roman nominalizat, printre altele, la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (2022).

Maia Levantini s-a născut la București. A absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”. Din 2002 locuiește în Statele Unite ale Americii, unde este profesoară de psihiatrie și neuroștiințe la Universitatea din Pittsburgh. A debutat literar în 2017, cu volumul „Cu titlu provizoriu. Romanul unui psihiatru melancolic – România, America, România” (Editura Compania). În 2021 a publicat romanul „Cine te uită” (Editura Tracus Arte).